Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

K blahobytu se neprodaníme

Ekonomika Evropské unie není v dobré kondici. Zaostávání za zbytkem světa pokračuje a nelze očekávat, že by se něco změnilo. Důvodem jsou vysoké daně a regulace.

V těchto dnech se začínají objevovat zpřesněné odhady růstu jednotlivých ekonomik za rok 2019. Jedná se stále o odhady, na přesná čísla je zatím brzy, nicméně jde o odhady poměrně přesné a realita by se od nich neměla příliš lišit.

Zastánci členství v Evropské unii používají mimo jiné i argument, že členství je přínosné z důvodu možného většího prosazení se na globálním trhu. Dále, že jednotné podmínky (čti další a další regulace) jsou rovněž přínosné, zjednodušují a zlepšují fungování ekonomiky. Také tvrdí, že bychom měli přijmout euro, protože by to mělo pro naši ekonomiku další přínosy.

Rád bych slyšel argumentaci eurooptimistů, týkající se skutečných výsledků ekonomiky. Globálně růst ekonomiky zpomaluje. To není zase až tak překvapivé, ekonomika se prostě pohybuje v cyklech. Co je ovšem podstatné, je srovnání růstu ekonomiky USA a Evropské unie. Když se prezidentské funkce ujímal Donald Trump, úhlavní nepřítel všech „liberálních demokratů“, byla média plná předpovědí, že zničí americkou ekonomiku. Reálný výsledek je ten, že v roce 2019 dle odhadů rostla tato ekonomika o 1,9 % meziročně. Hlavními důvody jsou přehledná situace na trhu, stabilní výše úrokových sazeb a snížení daňového zatížení. Tedy něco, z čeho špičkám Evropské unie naskakuje kopřivka. Ono se opravdu lépe podniká, když firmám zbývá více prostředků na investice a díky stabilnímu prostředí se výrazně ulehčuje investiční plánování. Navíc americkou ekonomiku výrazně táhne spotřeba domácností. Prostě lidé se mají dobře, výhled do budoucnosti jim nezatěžuje žádná velká nejistota, tak si mohou dovolit utrácet.

A nyní Evropská unie. Její ekonomika rostla o 1,4 % a ekonomika zemí eurozóny jen o 1,2 %. Tady je podle mě jasný důkaz, že euro opravdu není žádnou výhodou. A není to tak, že by eurem platily jen vyspělé země, které rostou z vyšší základny a tedy lze čekat růst pomalejší, proti zemím, které měly startovní čáru níže a měly by růst rychleji a ty bohatší dohánět. Eurem platí třeba na Slovensku, v Portugalsku nebo Řecku a to rozhodně nejsou v rámci EU bohaté země. To, že eurozóna roste pomaleji, je dlouhodobý trend. On přece jenom ten názor, dle zastánců eura dávno překonaný, že možnost ovlivňovat ekonomiku kursem měny je komparativní výhodou, bude stále platný.

Dlouhodobým trendem je také skutečnost, že Evropská unie prostě USA nedohání, naopak každým rokem zaostává čím dál více. A důvod? Ten je podle mě jasný. Zatímco USA sází na stabilitu a snižování daní, Evropská unie se rozhodla jít přesně opačným směrem. Neustále jsou zaváděny nové regulace, protože přece jen ty mohou přinést ten slibovaný blahobyt. Ne, opravdu nepřinesou, každá regulace je jen dalším klackem pod nohy jak podnikatelům, tak celé ekonomice. Stále se vymýšlí nové daně a je snaha přerozdělovat stále větší objem peněz, protože jen ti moudří vládci vědí, jak je správně použít. Ne, opravdu to nevědí. No a slovo „stabilita“ zní v současné Evropské unii jako hořký vtip. Místo snahy o stabilitu přichází Evropská komise s Novým zeleným údělem. O tom jsem se rozepisoval již dříve a nechci se opakovat, každopádně ten jakoukoliv stabilitu rozmetá na atomy. Ale podle jeho zastánců pak budeme žít lépe a budeme se mít lépe. Ne, opravdu nebudeme.

Evropská unie prostě po ekonomické stránce nefunguje. Ona tedy nefunguje ani v jiných aspektech, ale to není předmětem tohoto článku. Není náhodou, že z deseti nejhodnotnějších firem světa je jich osm amerických a dvě čínské. Nejlépe postavená evropská firma je na 13. místě, jedná se o Nestle. A počet evropských firem v první stovce dlouhodobě klesá.

Jistě je možno namítat, že růst ekonomiky není to hlavní, ale myslím, že nikdo z nás se nechce mít hůře. Pokud to opravdu nechceme, tak je nutné přestat podléhat zelenému šílenství, nepřijímat euro a ideálně odejít z Evropské unie co nejdříve. Aby se náš životní standard nesnižoval, potřebujeme stabilitu ekonomického prostředí a nízké daně, tedy přesně to co jsou pro lídry Evropské unie sprostá slova.

Autor: Roman Malach | středa 26.2.2020 12:07 | karma článku: 24,95 | přečteno: 485x
  • Další články autora

Roman Malach

Zelená destrukce nastupuje

Od roku 2020 začalo pokutování automobilek za emise. Cílem má být ochrana životního prostředí. Jaká je realita? Nepřekvapivě zcela jiná.

21.2.2020 v 8:56 | Karma: 40,85 | Přečteno: 1543x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Roman Malach

Dotace až na prvním místě

V úterý byla v Praze přijata společná deklarace šestnácti zemí Evropské unie k chystanému unijnímu rozpočtu na příštích sedm let. Mimo jiné se tyto země brání snížení prostředků v takzvaném kohezním fondu.

12.11.2019 v 14:38 | Karma: 17,19 | Přečteno: 291x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Roman Malach

Svět se vážně zbláznil

V poslední době nepíšu snad o ničem jiném než o hysterickém boji s klimatem. Je už je to trochu monotematické, ale toto téma je nyní v EU skutečně číslem jedna a každý týden se objeví další šílený návrh, jak „zachránit“ planetu.

18.10.2019 v 14:51 | Karma: 37,46 | Přečteno: 1236x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Roman Malach

Hospodářský růst EU i eurozóny výrazně zpomalil

Růst ekonomiky eurozóny i celé Evropské unie ve druhém čtvrtletí citelně zpomalil. V obou případech činil 0,2 procenta. Ve své konečné zprávě to dnes uvedl statistický úřad Eurostat, který tak potvrdil předběžné údaje.

10.9.2019 v 9:10 | Karma: 18,75 | Přečteno: 245x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Roman Malach

Kdo bude eurokomisařem? Je to vlastně jedno.

V současné době řeší naše vláda otázku, kdo zasedne za Českou republiku v Evropské komisi. Ač na toto téma vychází spousta článků, musím říct, že jako euroskeptika mě to vlastně příliš nezajímá. Proč?

6.8.2019 v 10:48 | Karma: 23,82 | Přečteno: 387x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Pořadatelka nahé párty dostala v Rusku pokutu, provinila se kritikou války

25. dubna 2024  15:14

Moskevský soud ve čtvrtek uložil pokutu 50 tisíc rublů (asi 12 750 korun) televizní moderátorce a...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno 

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

POLITICKÝ DIÁŘ: Pověstná „střídačka“ ODS a Kupkův úspěch na kongresu

25. dubna 2024

Premium Byť se před čtrnácti dny na kongresu ODS v Ostravě téměř nic nestalo (natož aby šlo o něco...

Odvrátili jsme dronový útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko

25. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  14:56

Šéf běloruské tajné služby (KGB) Ivan Tertel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo zmařit dronový útok...

  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 687x
Vystudoval jsem a živím se ekonomií. V současné době jako soudní znalec o odvětví oceňování podniků. Mám malá dvojčátka, která mi v současné době vyplňují skoro všechen volný čas. Jsem členem Strany nezávislosti České republiky.

Seznam rubrik