Budete poslouchat nebo uvidíte!

12. 04. 2019 9:16:14
Evropská unie nás neustále zásobuje dalšími a dalšími „skvělými“ nápady. V posledních dnech toho bylo tolik, že to snad ani nejde sledovat. Jen namátkou: schválení cenzury internetu, usnesení k podpoře Afričanů a další.

Já jsem objevil další iniciativu vedoucí k podpoře „evropských hodnot“. Záměrně používám uvozovky, protože naše klasické evropské hodnoty a to, co si pod tímto pojmem představují politici v Bruselu, se ani víc lišit nemůže.

Vzhledem k tomu, že EU se dlouhodobě nelíbí politická situace v Polsku a Maďarsku, ale nejsou zatím, díky bohu, schopni ji řešit, přišla s novým plánem. Dvacet členských zemí EU (čti jejich politici, nikoliv občané) podpořilo plán Německa a Belgie vytvořit mechanismus, který by v budoucnu umožňoval pravidelné hodnocení kvality právního státu v členských zemích.

Ze slov německého tajemníka pro EU Michaela Rotha, kterými podpořil tento návrh, mi jde mráz po zádech: „Evropská unie je unií společných hodnot, ne jenom pouhý společný trh,“ prohlásil, a dodal: „Potřebujeme jasně určit, co přesně respekt k vládě práva v každodenním životě znamená.“ Přeloženo do češtiny: Všichni budete respektovat společné hodnoty, a o tom, které to jsou, rozhodujeme my!

Pokud by náhodou některý stát nechtěl naplňovat ony společné hodnoty, které nám určí úředníci v Bruselu, bude s ním zahájen proces, který může vést až k omezení nebo zákazu přístupu k unijním finančním prostředkům. Pomiňme fakt, že Unie žádné finanční prostředky nevytváří a jedná se o peníze, které byly do její pokladny vloženy členskými státy. Pomiňme i fakt, že i tyto státy musely tyto prostředky vzít svým občanům. Můžeme abstrahovat i od toho, že zaražení dotací, nejlépe navždy, by bylo to nejlepší, co lze pro ekonomiku udělat. Nemůžeme ovšem abstrahovat od faktu, že tento návrh naplno říká: Když budete poslouchat a do ničeho moc nemluvit, tak vám dáme nějaké drobné. No, ale když poslouchat nebudete, tak vám to stejně k ničemu nebude, a ještě nedostanete ani haléř.

Je celkem jasné, na koho je toto opatření zamýšleno. Jedná se o státy, které se rozhodly, že jsou pro ně prioritní jejich národní zájmy, nikoliv nějaké „evropské hodnoty“. To, že je explicitně zmiňováno Maďarsko a Polsko, není náhodou. Rovněž není náhodou, že v souvislosti se společnými evropskými hodnotami je zmiňován boj proti rasismu, což je označení, pod něž se dá dnes skrýt boj proti jakémukoliv vyjádření nesouhlasu s migrační politikou Evropské unie.

EU mi stále více připomíná mafii. Vstoupit lze poměrně snadno, ale jak už je člověk jednou uvnitř, nezbývá mu než plnit rozkazy a mlčet, nebo přijde trest. Z mafie odejít nejde, nebo jen velmi složitě. Pro EU, jak je patrné na příkladu Velké Británie, platí to samé.

Opravdu chceme být členy spolku, který nám bude určovat, co jsou naše hodnoty, bez toho, abychom do toho mohli mluvit? Pro mě jsou naše národní hodnoty mnohem důležitější než nějaké společné hodnoty Evropské unie, o kterých, slovy klasika, můžu diskutovat, můžu s nimi nesouhlasit, ale to je tak všechno, co s tím nadělám. Společné hodnoty EU jsou ty, na kterých se shodne Německo a Francie, a když se nám nebudou líbit, tak je sice snad nemusíme dodržovat (zatím), ale přesto budeme muset dál platit „výpalné“, jež si rozdělí ti hodní hoši, kteří už vědí, co ty správné hodnoty jsou.

Z EU je třeba odejít, než bude pozdě a než nám ty její společné hodnoty přerostou přes hlavu

Autor: Roman Malach | pátek 12.4.2019 9:16 | karma článku: 32.43 | přečteno: 683x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Nejistota ve všem

Shodou okolností jsem se díval na celou debatu Víta Rakušana ve Vyškově, protože jsem byl zvědavý na to, jestli se Ladislav Vrábel dostane k otázce. Dostal a dokonce více než jednou, protože měl doplňující otázky.

28.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 40.16 | Přečteno: 1125 | Diskuse

Jan Bartošek

Migrační pakt čeká poslední akt

Evropa se aktuálně plácá po ramenou, tedy spíš její čelní eurounijní představitelé, že v jednání členských států došlo ke shodě na konečné podobě tzv. migračního paktu. Obrazně, ale především mediálně.

28.3.2024 v 6:12 | Karma článku: 9.36 | Přečteno: 330 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Návod na opravu naší ekonomiky

Když jsme před více než třiceti lety prožívali revoluci, přáli jsme si stát se součástí západu. Západní svět pro nás představoval vzor. Něco se ovšem zvrtlo.

27.3.2024 v 16:55 | Karma článku: 43.26 | Přečteno: 3197 | Diskuse

Petr Lachnit

Jarní příroda čistí tělo i duši. Česnek medvědí obzvláště

Vítání jara má nespočet podob pro každého z nás. Osobně nástup teplejších dní slavím sběrem medvědího česneku v tvrdých luzích kolem mé milované řeky Labe.

27.3.2024 v 8:38 | Karma článku: 9.46 | Přečteno: 142 | Diskuse

Daniela Kovářová

Kdo hájí zájmy dětí

Zájem dítěte je nejvyšší metou, kterou si jako zaklínadlo opakují rodiče, rodinní advokáti, opatrovníci i opatrovničtí soudci při každém rozhodování o dětech.

26.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 19.25 | Přečteno: 426 | Diskuse
Počet článků 17 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 687

Vystudoval jsem a živím se ekonomií. V současné době jako soudní znalec o odvětví oceňování podniků. Mám malá dvojčátka, která mi v současné době vyplňují skoro všechen volný čas. Jsem členem Strany nezávislosti České republiky.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...